dinsdag 1 november 2016

Gastdocent zijn voor de Stage Alliantie: leerzaam en inspirerend



Eerder berichtte ik op dit blog over mijn werkzaamheden voor het mooie initiatief De Stage Alliantie. Een uniek programma, dat jongeren met of zonder de juiste startkwalificaties in staat stelt hun opleiding kunnen afronden. De Stage Alliantie levert zowel stage- en leerwerkplaatsen als stagiaires. Dankzij de juiste ondersteuning, begeleiding, het opbouwen van een warm netwerk en coaching op maat, doen de stagiaires de juiste ervaring op waar ze hun leven lang nog profijt en plezier van zullen hebben.

Want, voor veel jongeren uit de grote stad is het vaak lastig om een juiste stageplek te vinden, die echt aansluit bij hun wensen, kennis en vaardigheden. Terwijl die juiste stageplek juist zo belangrijk is. Want, het is vaak niet alleen een opstap naar de toekomst, maar ook een manier om zichzelf beter te leren kennen. Behalve dat je de nodige leer- en werkervaring opdoet, ontwikkel je ook je sociale vaardigheden, door de omgang met bijvoorbeeld collega's en klanten.

En, het mooie is dat de Stage Alliantie er ook is voor de wat ''moeilijker'' groep van voortijdige schoolverlaters (VSV). Voor hen is er de zogenaamde ‘wasstraat’ ontwikkeld: ze krijgen een ‘training on the job’ van de ondernemers zelf en ‘Masterclasses’ van deskundige professionals. Zodat ze letterlijk worden 'gewassen en klaargestoomd' voor het echte werk. Veel jongeren die meedoen aan de Stage Alliantie krijgen vaak na afloop van hun stage, een baan aangeboden.

Alle via de Stage Alliantie beschikbare stageplaatsen vind je via de online 010StageMarktplaats!


Naast dat ik soms word 'ingevlogen' voor de nodige projectsupport, op bijvoorbeeld het gebied van communicatie, verzorg ik een aantal gastlessen en coachingsessies voor deelnemende jongeren. Zo begeleid ik nu een team studenten marketing en communicatie van het Albeda College. Zij volgen een zogenaamd Hybride Traject: leren en werken naast elkaar.

Dit hybride leren is een combinatie van het drie verschillende soorten leren: 1) het formele leren ofwel het volgen van lessen op school 2) hetinformele leren, ofwel leren zonder schoolse sturing; en 3) het non-formele leren: leren in de werkpraktijk. Het hybride concept omvat al deze vormen. Studenten werken aan concrete opdrachten van echte ondernemers en werken vaak op locatie bij het bedrijf zelf of vanuit de scholingswinkel, een 'bedrijfslocatie' van de school zelf middenin een bepaalde wijk of gebied.



Momenteel coach ik deze groep van vier studenten over hoe een goede nieuwsbrief samen te maken en, in het verlengde daarvan, hoe de redactie van zo'n nieuwsbrief (mits goed aangepakt, niets meer of minder dan een mini-e-zine) werkt, hoe je content bepaalt en een contentplanning uitzet en bewaakt. Het is en blijft een uitdaging om je eigen vakkennis en ervaring zo over te dragen dat die niet belemmerend werkt (''zo moet je het doen, want zo is het goed'') maar ze zo te coachen dat ze vragen zelf durven stellen en de antwoorden zelf ontdekken - en, als iets niet mogelijk blijkt, hoe je dan kunt kijken naar welke alternatieven er dan wel zijn.

De Stage Alliantie is een bijzondere samenwerking tussen ondernemers, welzijn en onderwijs. En ik ben blij dat ik daaraan mee mag werken en iets van mijn eigen opgedane kennis en ervaring kan delen met deze jongeren. De nadruk ligt hierbij inderdaad op 'delen' en niet op 'overdragen', want dat laatste is een tamelijk eenzijdig proces terwijl je als coach of gastdocent ook het nodige kan opsteken van de leerlingen of studenten waarmee je werkt. In dit geval doe ook ik weer inzichten op over hoe deze generatie jongeren en jongvolwassenen omgaat met social media zoals Facebook, Instagram en zeker Snapchat. Ja, een hoop van die informatie krijg ik ook via andere kanalen tot me, maar niet zo direct als vanuit de doelgroep zelf, natuurlijk.


Los daarvan vind ik: als zelfstandig professional, in wat voor vakgebied dan ook, ben je en raak je ook nooit uitgeleerd. Elke ervaring die je meemaakt, kan een leermoment zijn of dat worden, mits je daar voor openstaat en dat toe durft te laten. Onderdeel van een bedrijf runnen is ook een zich continu ontwikkelend en lerend bedrijf zijn. De leergierigheid van dit team stagiaires werkt aanstekelijk en is een extra motivator om zelf weer, meer, nieuwe dingen te willen leren en ervaringen te willen opdoen. 

Kortom, bijdragen aan de Stage Alliantie is voor mij een absolute klus met meerwaarde! 

De Stage Alliantie is een initiatief van WMO Radar in samenwerking met onderwijs en ondernemers. Het is voortgekomen uit het project Werk aan de Kade en wordt mede mogelijk gemaakt door het programma CityLab010 van de Gemeente Rotterdam.