Witty Portfolio

Op deze plek staat een selectie van Witty Projects uit de periode 2009-nu. Projecten in eigen beheer, in opdracht van of in samenwerking met anderen. Klik op de titel om alle blogposts over het betreffende project te zien.

Voor meer Witty Works, bekijk mijn Portal website (werkt die link niet, klik dan hier)

Nog meer weten? Mijn volledige CV & Portfolio stuur ik je graag toe. Je vindt me overigens ook op LinkedIn.

PROJECTEN: ACTUEEL

Schaap Op De Noordpool (2018-heden)
Sinds 2018 ben ik zakelijk leider van Schaap op de Noordpool. Deze in 2017 opgerichte stichting heeft als doel het maken van geëngageerde theaterproducties. ''Schaap'' wil dit realiseren door o.m. het initiëren, ontwikkelen, vervaardigen, uitvoeren en stimuleren van theaterproducties in eigen beheer en/of samenwerking met derden. Zo faciliteert Schaap op de Noordpool Theatergroep Irene & Co, dé inclusieve (amateur)theatergroep van Rotterdam-Zuid met producties als Nachtvlinders, Dagelijkse Kost en Schoon & Schijnheilig. Ook is ''Schaap'' één van de partijen achter Poetry Slam Rotterdam.


Schiezicht (sinds oktober 2016)
Wijkonderneming en ontmoetingsplaats voor en door bewoners van Delfshaven, in het bijzonder de Bospolder-Tussendijken. Door middel van activiteiten willen we bewoners met elkaar verbinden en de wijk leuker en levendiger maken. Ook biedt Schiezicht biedt ondernemende bewoners en partijen met mooie plannen voor de wijk letterlijk en figuurlijk de ruimte om hun idee uit te voeren.

Als lid van Team Schiezicht (een groep betrokken bewoners/ondernemers uit de buurt) beheer ik de de (externe) communicatie o.a. website, mailings en social media en ondersteun ik bij diverse activiteiten en programmering. Met Studio PuRRR (het samenwerkingsverband tussen TWC Works e House of Westenwind) huur ik het Dijkdok bij Schiezicht als gecombineerde studio/atelier/kantoor- en workshopruimte.
Buurt Goud (sinds 2018)
In 2018 werd ik uitgenodigd door initiator en collega-ondernemer Dora Borst, om haar bij te staan bij Buurt Goud. Buurt Goud is het nieuwe opleidingstraject voor de volgende generatie evenementenorganisatoren van Delfshaven.Jonge mensen (17-27 jaar) volgen een intensief traject van 15 bijeenkomsten waarbinnen ze leren over alle aspecten van evenementenorganisatie. Ze volgen inspirerende workshops door inspirerende rolmodellen en gaan op bezoek bij festivals en evenementenlocaties. Het praktijkexamen bestaat uit het organiserenvan een eigen evenement, waarbij de deelnemers als projectteam fungeren met sub-teams met elk eigen taken en verantwoordelijkheden. Ze bedenken zelf het concept, stellen het programma samen, zorgen voor de fondsenwerving en sponsoring en doen zelf de uitvoerende productie - onder begeleiding van ervaren professionals.

Het traject in 2018 resulteerde in de eerste editie van Westival: Get Inspired By The Future! De pilot van van een nieuw festival, samengesteld en uitgevoerd door Buurt Goud deelnemers, geeft jongeren van Delfshaven een stem en een gezicht en laat zien dat er eenheid in diversiteit is in Delfshaven.

Buurt Goud wordt in 2018 mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Gemeente Rotterdam | Couleur Locale en uitgevoerd onder auspiciën van Stichting Schiezicht.


SpareSpace Rotterdam (sinds 2016)
Creatief partner van en (creatieve) ondernemerscoach bij SpareSpace in Rotterdam. SpareSpace is DE testlocatie voor nieuwe ondernemerschap. Samen helpen wij startende & gevestigde ondernemers met het verder brengen van hun bedrijf. Ondernemen hoef je niet alleen te doen! Met SpareSpace verlaag je jouw kosten en risico’s in het ondernemerschap.

Begonnen in Friesland, maakte Spare Space in 2016 de stap naar Rotterdam en vanaf dat eerste begin in de stad ben ik betrokken bij dit initiatiefrijke en innovatieve ondernemersplatform, eerst als adviseur, nu als creatief en pakketpartner creatieve coaching. Spare Space combineert op een slimme manier coaching, workshops, netwerken en huur van een werkplek binnen diverse pakketten, die startende ondernemers veel tijd en geld besparen. Kijk voor meer informatie op www.sparespace.org.


Museum Rotterdam: Echt Rotterdams Erfgoed (2017-heden)
De afgelopen periode ben ik op diverse manieren betrokken geweest bij Echt Rotterdams Erfgoed: de levende collectie van de stad Rotterdam. Op een laagdrempelige manier en in samenwerking met bewoners en communities uit de stad verzamelt Museum Rotterdam de verhalen van mensen en gemeenschappen en 'conserveert' deze in de collectie ''Echt Rotterdams Erfgoed''. Belangrijker nog, het Museum deelt deze levende collectie op haar beurt weer met de stad door middel van exposities en andere manifestaties en bijeenkomsten zoals de Verhalencafés en de inzet van verhalenvertellers.

De afgelopen jaren heb ik afwisselend samengewerkt aan de strategie en bijbehorende fondsenwerving voor Echt Rotterdams Erfgoed en recentelijk, in januari 2018 aan het eerste Verhalencafé BoTu in de wijk Bospolder-Tussendijken.PROJECTEN: ARCHIEF

Museum van de Wijk (2017)
In de periode van juli t/m oktober 2017 opende het Museum van de Wijk zijn deuren in Toko51 aan de West-Kruiskade te Rotterdam. Gedurende die periode was er een wisselende selectie te zien van handgemaakte creatieve producten van kunstenaars en creatieve makers uit Rotterdam-West. Dit ''museum'' was laagdrempelig van opzet en stimuleerde de deelnemende kunstenaars en makers vooral ook om zelf met eigen ideeën te komen over te organiseren activiteiten. Zo vonden er spontane performances en jam sessies plaats en organiseerden enkele kunstenaars mini-exposities. Aan het Museum van de Wijk kwam een voortijdig en (als het aan de organisatoren ligt slechts een) voorlopig einde door de sluiting van de tijdelijke locatie aan de West-Kruiskade.

Het Museum van de Wijk was een samenwerking tussen Cretopia Rotterdam en mijzelf; en werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Gemeente Rotterdam Gebiedscommissie Centrum, Cultuurscout Centrum | Cultuur Concreet en Resilient Rotterdam.


Maak Het Mee 010 (2015-2017)
Sinds begin 2015 mede-initiatiefnemer & kwartiermaker van Maak Het Mee 010, een community van, voor en door Makers en Mee Makers in (vooralsnog) Het Oude Westen. Het doel: het zichtbaar maken van de aanwezige, actieve maar nog te vaak verborgen kleinschalige maakindustrie in deze bijzondere stadswijk. Dit d.m.v. diverse programma-, publieks- en promotieactiviteiten o.a. meet ups, workshops, presentaties, open ateliers, publieksdagen e.d.


In samenwerking met Cultuurscout Rotterdam Centrum, Stichting Cultuur Concreet, WOW | Werelds Oude Westen, Alliantie West-Kruiskade, Gemeente Rotterdam en, uiteraard: de vele makers/ondernemers woon- en werkzaam in of rondom dit gebied.
Dogparade010 (2015-2018)
Mede-organisator van Dogparade010, een concept/initiatief van cultureel producent Mieke van der Linden/Stichting De Hort Op! Dogparade010 is een verbindende community van honden èn hun baasjes. Want de hond blijkt een niet te onderschatten verbindende factor tussen deze baasjes, ongeacht welke achtergrond zij hebben. Oftewel: De Hond als interculturele mediator tussen mensen.

Screening 'Inside The Chinese Closet'
Presentator en gespreksleider panel- en publieksdiscussie van de speciale vertoning van de documentaire Inside The Chinese Closet in Lantaren/Venster. In opdracht van Herrie Film & TV en i.s.m. Studio Zi (26 september 2016).
Stage Alliantie
Projectsupport, gastdocent èn studentencoach t.b.v. de communicatie van de Stage Alliantie. Een initiatief van ondernemers aan de West-Kruiskade en WMO Radar, dat jongeren helpt aan stageplaatsen bij ondernemers in het centrum. Werkzaamheden o.m. begeleiding van studententeam (hybride leertraject Albeda College) bij communicatie-opdrachten (Nieuwsbrief, Social Media, etc).

Tevens actief als adviseur t.b.v. de indiening van het businessplan Stage Alliantie bij het programma CityLab010 in de periode oktober-november 2015.
Poëziebus

Advies & begeleiding sponsorstrategie en sponsorplan t.b.v. De Poëziebus, een tour van Nederlandse en Vlaamse dichters door een aantal steden in Nederland en België. Dit t.b.v. de editie van 2016 met vooruitblik naar 2017
.

 


Radio Brasa
Advies en begeleiding t.a.v. fondsenwerving en sponsorstrategie t.b.v Radio Brasa/Stichting Ideele Mediaproducties, o.m. voor de programma's Privilege en Diaspora.West-Kruiskade Echt Rotterdam Festival
Advies en begeleiding fondsenwerving t.b.v. multifestival op en rondom West-Kruiskade: muzikale, literaire, spoken word en dansdemonstraties op locaties op zondag 27 september 2015. In opdracht van Alliantie West-Kruiskade en in samenwerking met Fred KulturuShop en KetiKoti Connect.
Inspiratiedag Immaterieel Erfgoed West-Kruiskade
Presentatie/Workshop samen met Cultuurscout Menno Rosier over Maak Het Mee010 in Het Oude Westen tijdens de Inspiratiedag West-Kruiskade (21 mei 2015). Een initiatief van de Hogeschool Rotterdam en het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Deze datum is door de UNESCO uitgeroepen tot Werelddag voor Culturele Ontwikkeling.
Marché du Nord
Concept, organisatie en uitvoering van de kunstmarkt Marché du Nord tijdens kunstmanifestatie Route du Nord in 2013 en 2014, beiden op locatie in het hippe Zomerhofkwartier. In opdracht van en in nauwe samenwerking met de organisatie van Route du Nord.

Laatiepleinzijn!
Inventarisatie van en advies t.a.v. kansrijke fondsenwerving (mei-juni 2014) t.b.v. het project LaatiePleinZijn, een plan voor de herontwikkeling van het Burgemeester Meineszplein in Rotterdam. Spin-off van het project Baas In Eigen Buurt uit oktober 2013.


Plein du Publique
In samenwerking met Roling Ontwerpt: concept, organisatie en uitvoering van Plein du Publique, een kleinschalige, sfeervolle kunst en cultuurmarkt in Rotterdam Noord in de jaren 2012, 2013 en 2014 op terugkerende locatie Het Pijnackerplein.

Madein4Havens
Adviestraject t..a.v. de fondsenwerving en ondernemerschap voor Madein4Havens (december-januari 2014), een platform t.b.v. de promotie van design, ontworpen en vervaardigd in het Vierhavensgebied in Rotterdam.


Baas In Eigen Buurt festival
Mede conceptontwikkeling, organisatie en productie van een twee-daags inspiratie-event annex een praktijkonderzoek naar de ondernemende en sociale aspecten van gebiedsontwikkeling en van het Rotterdamse Burgemeester Meineszplein (en directe omgeving) in het bijzonder. Het event bestond uit een vakdag voor professionals en geinteresseerde bewoners èneen dag met programma-activiteiten voor een breder publiek (o.m. een markt met producten van lokale en wijkondernemers, kinderactiviteiten, een muziekprogramma, een talkshow en rondleidingen door de wijk).


Project in samenwerking met Enthousiasmeur, wijkontwikkelaar Yvette Prinsen en Stichting Buurtflirt. Mede mogelijk gemaakt door o.m. bijdragen van Gemeente Rotterdam, Deltaport Donatiefonds en Rabobank Rotterdam.
'Echte Rotterdammers Maken Kunst'
Organisatie en productie van kunstexpositie en -wedstrijd rondom het thema ''Rotterdam' plus een reeks kinderkunstworkshops, in opdracht van Museum Rotterdam in de periode september t/m oktober 2013. Onderdeel van de straatroute ''Echt West'' en warm-up naar de grote tentoonstelling ''Echte Rotterdammers'' van Museum Rotterdam. Project georganiseerd en uitgevoerd met TWC's eigen galerie Sint Maria's Gallery.


Sint Maria's Gallery
TWC's eigen tijdelijke Pop Up Gallery. In de periode juni t/m augustus 2013 organiseerde Sint Maria's Gallery op de eerste pop up locatie in de Sint Mariastraat zes groepsexposities met beginnende en gevestigde kunstenaars, o.a. Daniel van Nes, Djojo & Versteeg, Bij Gelegenheid e.v.a. Mede mogelijk gemaakt door Woonstad Rotterdam. Ontwerp logo: Roling Ontwerpt.
Odilia Beck
Advies t.b.v de communicatie en promotie van het project Odilia Beck, het fictief FaceDagBoek van een echt bestaand meisje uit het jaar 1624. In opdracht van Thoen Tot Nu Historische Concepten en Projecten. Adviestraject uitgevoerd in de periode najaar 2012-voorjaar 2013.

Culture of Tibet Festival
Projectsupport van Culture of Tibet, een eenmalig en eendaags festival met als doel de boedhistische cultuur en filosofie op een toegankelijke, laagdrempelige manier te presenteren. Met een expositie, live rituelen en performancers, workshops en een internationaal filmprogramma. Culture of Tibet vond plaats op 20 april 2013 in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht.
Laurens Nijeveld: ‘Dichtbij in de Buurt’
Begeleiding van start-up van activiteitenprogramma voor ouderen voor Laurens Nijeveld (Ommoord). In nauwe samenwerking met de welzijnscoach en het gebiedsteam werd o.m. een bladformule ontwikkeld voor nieuwe folder ''Dichtbij in de Buurt'', een redactieteam geworven, samengesteld en getraind; en een procedure en planning opgesteld. In opdracht van Stichting Laurens. Periode: september 2012 tot en met januari 2013.

Laurens Barendrecht: Ontmoetingsplein
Begeleiding en uitvoering van het project Ontmoetingsplein voor Laurens Barendrecht in de periode juni tot en met september 2012. Een programma van activiteiten en ontmoeting voor ouderen op drie locaties in Barendrecht. Samenwerkingsverband van Laurens met welzijnsorganisatie KijkopWelzijn. Het Ontmoetingsplein werd op 12 september 2012 officieel geopend.
Dobberend Bos
In opdracht van kunstproducent Mothership: advies en totstandkoming van het Plan van Aanpak t.b.v. de realisatie van dit project van kunstenaar Jorge Bakker: een drijvend bos in de Rotterdamse Rijnhaven, de proeftuin voor drijvend bouwen en wonen in Rotterdam. Op basis van dit Plan van Aanpak werd het Dobberend Bos uiteindelijk in het voorjaar 2012 geselecteerd als één van de te realiseren initiatieven voor tijdelijk drijvend bouwen in de Rijnhaven. Inmiddels is het Dobberend Bos een feit (2016).
Jubileumeditie Kunstkrant
Copywriting voor jubileumeditie Kunstkrant ter gelegenheid van 30-jarig bestaan van Stichting Kunstuitleen Leidschendam-Voorburg rondom de expositie ''De Tijd Vliegt''. Mijn interview met kunstenaar Leon van Opstal werd ook geplaatst werd in de lokale krant Leidschendam-Voorburg.GriezeligGoed
Advies & begeleiding crossmediale campagne van GriezeligGoed powered by Ansjel-Art. Een exclusieve en unieke (want eenmalige) T-shirt collectie van kunstenaar Ansjel van Brakel-van Bellen.

World Wide Women
Advies en begeleiding van de start-up van World Wide Women, een platform t.b.v. de empowerment van meisjes en vrouwen. Traject van meerdere maanden op gebied van communicatie en publiciteit (drukwerk en stickercampagne).


MIXED UP! / Zij Online
In opdracht van de NCRV: Ghostwriter van diverse columns en opiniestukken voor het fictieve online maandblad 'Zij' uit van de populaire TV-reeks 'Mixed Up' met o.m. Georgina Verbaan en Waldemar Torenstra (2011-2012). Samenwerkingsverband met Bold Characters. Ontwerp: Animamia.
ARTPARK, free zone for art & architecture
Plan van Aanpak (variant 2010/2011) voor Stichting Artpark voor de realisatie van een stadspark voor art, design, architectuur en entertainment, beoogde variant Rijnhaven en de Parkhavenstrook, nabij de Euromast. Kijk voor de huidige stand van zaken op de website van Artpark.
A 2011 Oddity
Advies, begeleiding en uitvoering fondsenwerving voor autonoom kunstproject van fotograaf Mark Engelen, gebaseerd op David Bowie's klassieker 'Space Oddity'. Samenwerking met Bureau metWilskracht. Foto's: (c) 2011 Mark Engelen Fotografie.


Rotterdams Philharmonisch Orkest / Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival
Adviseur t.b.v. de afdeling sponsoring en relatiebeheer van het orkest en het festival in de periode mei t/m oktober 2011. Contacten met partners, subsidienten en (hoofd)sponsors o.m. Gemeente Rotterdam, het het Gilde van Bedrijfsbegunstigers en particuliere donateurs verenigd in het Maecenasfonds.Art for Africa
Communicatie & publiciteit (belangeloos) voor online kunstveiling t.b.v actie De Week van de Hoorn van Giro 555. Een initiatief van kunstenaars Anouk Griffioen en Nadia van Luijk i.sm. CBK Rotterdam. Actie resulteerde in een opbrengst van € 5.313,50. De totale landelijke opbrengst van deze kunstveiling bedroeg € 24.000,-.


RNW Conceptdesign
Advies & begeleiding van rebranding traject t.b.v. RNW Conceptdesign, bureau voor creatieve communicatie en conceptontwikkeling. Inclusief content voor nieuwe website die begin 2011 werd opgeleverd.

Club Ram Horna

Projectsupport (communicatie, publiciteit en fondsenwerving) van culturele/literaire talkshow Club Ram Horna i.o. van Stichting Ram Horna. Try out reeks 2010 en eerste seizoen 2011, op locatie van Grandcafé Engels. Inmiddels is Club Ram Horna een vaste waarde in het culturele circuit in Rotterdam. Foto's: Boudewijn van Leeuwen en Floor van Dongen.
Welkom in Rotterdam (najaar 2010)
Advies communicatie en fondenwerving voor Welkom in Rotterdam. In opdracht van Stichting Mara Projecten. WiR verzorgde van 2005 t/m 2013 interculturele ontmoetingen tussen oude en nieuwe Rotterdammers. In 2014 werd het programma wegens bezuinigingen stopgezet. Foto rechts: (c) Izabella van Tuijl.
Herontwikkeling Scheepswerf Joh.Duijvendijk & Zn.
Concept-advies & Plan van Aanpak voor gemeentelijke herontwikkeling van 19e eeuwse monumentale scheepswerf tot woon-, werk- en recreatiegebied. Concreet: invulling van een activiteitenprogramma met als doel lokale reuring en draagvlak, o.m. programmering Open Monumentendag 2010. Plan heeft geresulteerd in de opzet van het project Werf aan de IJssel.
Drijvend Paviljoen 
Ontwikkeling van activiteitenprogramma en multimediale presentatie/expositie i.s.m. creatief bureau RNW Conceptdesign) in Het Drijvend Paviljoen, icoon voor duurzaam en drijvend bouwen in de Rotterdamse Rijnhaven. In opdracht van toenmalig Programmabureau Klimaat en i.s.m. gemeentelijke diensten Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam en Gemeentewerken. Op 24 juni 2010 was de opening van Het Drijvend Paviljoen door o.m. burgemeester Aboutaleb.

Anna Blaman Jaar
Communicatie en publiciteit van het Rotterdamse deel van het nationale Anna Blaman Jaar, gewijd aan de 50e sterfdag van deze auteur. Samenwerking met Literair bureau Ram Horna, Centrum Beeldende Kunst Rotterdam, Letterenhuis Rotterdam en het Letterkundig Museum Den Haag. Activiteiten o.m.: de onthulling van het Anna Blaman Monument door Rotterdams burgemeester Aboutaleb op 24 september 2010; en een talkshow m.m.v. Elsbeth Etty en schrijvers Joost Zwagerman en Marcel Möring. Ontwerp flyer: Jayn Verkerk/Wonderdesign. Foto's: Max Dereta.

Meer foto's zijn hier te zien.


Sin City
Coördinator productie & communiatie van 4-delige theater- en debatreeks in de Koninklijke Schouwburg Den Haag (september t/m december 2009). In opdracht van Kosmopolis Den Haag, locatie: de Koninklijke Schouwburg Den Haag. Vormgeving: Squareyes. Foto's: Erno Wientjes.


Kinderrechtenfestival 2009
Advies & uitvoering (deels) van de fondsenwerving t.b.v. Kinderrechtenfestival 2009 (inclusief Alles Kidz TV) op 20 november tijdens de Internationiale Dag van de Rechten van het Kind. In opdracht van de Rotterdamse Jongerenraad.