dinsdag 20 september 2016

Meer achtergrondinformatie over ''Inside The Chinese Closet''

In aanvulling op mijn vorige post over de aankomende screening van ''Inside The Chinese Closet'' (en de daaropvolgende paneldiscussie waarvoor ik de gespreksleider ben) op dinsdag 27 september in Lantaren-Venster, plaats ik op dit blog een aantal video's met iets meer achtergrondinformatie over deze film.

De trailer geeft meteen een goede indruk van de verwoede zoektocht van de jonge gays Andy en Cherry naar een geschikte partner voor een schijnhuwelijk. Het doel daarvan: de schaamte bij hun ouders over de homoseksualiteit van de kinderen weg te nemen. Een indringend en invoelend portret over hoe de oudere generaties Aziaten vasthouden aan traditionele normen en waarden in een snel veranderende samenleving.



Wat ik opvallend vond, is hoe dicht regisseuse Sophia Luvarà op de huid van haar twee hoofdrolspelers zit. Zowel Andy als Cherry zijn voor Chinese begrippen enorm openhartig, en dat is moedig, gezien het feit dat homoseksualiteit in het hedendaagse China nog steeds een groot taboe is. Het is, als het al benoemd wordt, een afwijking, een ziekte waarvoor je behandeld kan worden en waarvan je kan genezen. Die openhartigheid alleen al maakt de film bijzonder. 

Daarover vertelt Sophia Luvarà meer tijdens een video-interview tijdens de Teddy Awards eerder dit jaar in Berlijn. Ze praat o.m. over haar persoonlijke relatie met Andy en Cherry, wat de aanleiding voor het maken van deze film was en hoe deze uiteindelijk tot stand is gekomen.