maandag 12 september 2016

Maak Het Mee 010 op stoom: Meet & Match voor Makers op 9 november

Het Maak Het Mee 010 team is inmiddels goed op stoom met de voorbereidingen van een heus Makersfestival in Het Oude Westen.

Na de pilot in voorjaar van 2015 is het wat stil geweest op dat gebied, maar met de projectgroep die sinds dit voorjaar actief is, pakken we flink door. Dat doe ik samen met Leon Keekstra (ook wel bekend als De Stadsbemoeial), Anja Brand, stadsgids bij Brand010 en verbonden aan de Stadsambassadeurs Rotterdam en Verhalenhuis Rotterdam Belvedère; en Marja Brand, wijkondernemer met Arta La Tarta en met de steun van Menno Rosier, Cultuurscout Centrum.

Inmiddels is ons team versterkt met de vrijwillige inzet van niemand minder dan Hugo Bongers, meer dan gepokt en gemazeld in de creatieve wereld van Rotterdam; en dat is eigenlijk een understatement.


Hugo was jarenlang als secretaris verbonden aan de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur. Tot voor kort was hij werkzaam als lector Cultural Diversity aan de Hogeschool Rotterdam. Daarna was hij voorzitter van de werkgroep In de Ban van de Baan, het project van en door bewoners en ondernemers om het van het Rotterdamse Baankwartier om dit gebied weer op de kaart te zetten. Door middel van o.m. themabijeenkomsten, creatieve meet-ups en publieksactiviteiten zoals exposities.

Min of meer dezelfde ingrediënten als waaruit de pilot van Maak Het Mee 010 bestond, in het voorjaar van 2015. Voor een indruk, zie de foto's hieronder:


Die pilot leerde ons één ding: er zijn ontzettend veel creatieve makers aan de slag in Het Oude Westen. Een  aantal daarvan is duidelijk zichtbaar actief; een groot aantal nog niet of nog niet genoeg. En daar willen wij iets aan doen. Wij willen de lokale maakindustrie zichtbaar maken, makers onderling met elkaar in contact brengen, samenwerkingen tot stand brengen of helpen faciliteren en, uiteindelijk, de maakindustrie in dit gebied een economische impuls geven. Er wordt namelijk ontzettend veel moois gemaakt in dit stukje Rotterdam - en dat moet niet verborgen blijven, dat moet zichtbaar worden voor alle Rotterdammers, en voor mensen buiten de stad.

Die overtuiging werd bij ons team alleen nog maar sterker na ons Rondje Oude Westen, waar wij, zonder uitzondering behoorlijke kenners van dit stukje stad, steeds weer verrast werden door de enorme omvang van de toch wat verborgen bedrijvigheid en, in al zijn diversiteit, enorme creativiteit in dit gebied. Creativiteit, waarachter ook een vooralsnog vrijwel onzichtbaar sociaal en economisch potentieel schuilgaat.

Wat we precies gaan doen, en hoe, dat gaan we niet helemaal zelf verzinnen. We hebben natuurlijk wel een aantal ideeen. Maar ook, en vooral, nog een hoop vragen. Waar hebben de makers in de wijk nu echt behoefte aan? Dingen, waarvan zij zelf zeggen: ''Dit hebben wij nodig om vooruit te komen''. Een fysieke Makersspace voor de wijk, bijvoorbeeld: een gedeelde atelier-/werkruimte met gereedschappen, met ambachtelijke hout- en metaalbewerkmachines. Of juist met geavanceerde 21e eeuwste apparatuur: digitale lasersnijders en 3D printers. Of een combinatie van beiden.

Of misschien zit 'm niet zozeer in fysieke apparatuur maar in het ontwikkelen van ondernemers-vaardigheden. Heeft een ondernemer misschien wel de wil om een webshop te beginnen maar niet de know-how. Of is er een goed plan voor uitbreiding van de bedrijfsactiviteiten maar gebrek aan financiën en aan een goed netwerk.


Legio mogelijke antwoorden. Wij weten het niet, dus horen wij het graag van de makers uit de wijk zelf. En daarom organiseren wij vanuit Maak Het Mee een Meet & Match op woensdag 9 november a.s. in Leeszaal Rotterdam-West.

Doel van die bijeenkomst is inzicht te krijgen in wat makers uit Het Oude Westen nu precies willen en wat ze missen in de wijk. Bijvoorbeeld de dingen die hierboven genoemd zijn - of totaal andere dingen, waar wij nog niet aan gedacht hebben. Daarnaast zullen we ook iets meer vertellen over Maak Het Mee 010 en waar we (vooralsnog achter de schermen) aan werken. Zoals het Makersfestival, dat gepland staat voor 2017.

Zelf een maker en actief in Het Oude Westen (of op de grens van Het Oude Westen en het Nieuwe Westen/Middelland)? Like en volg dan de Maak Het Mee 010 Community op Facebook - en als je dat al doet, houd die pagina de komende tijd dan goed in de gaten!

Tot ziens op 9 november!

Het Maak Het Mee 010 Team:


Anja Brand
Marja Brand
Hugo Bongers
Leon Keekstra
Christy de Witt

met ondersteuning van 
Menno Rosier