woensdag 22 november 2017

Trots op positieve toekenning door CityLab010 voor het Spare Space Platform Verborgen Ondernemerschap!




Zoals vaste volgers van mijn Witty Projects Blog wel weten, werk ik al een tijdje samen met partner Spare Space, in eerste instantie vanuit het idee van co-retailing: het huisvesten van meerdere startende ondernemers samen in één pand en hen zo verder begeleiden richting een succesvol bedrijf. Dat idee is inmiddels verder door ontwikkeld tot een heus online èn offline platform voor verborgen ondernemerschap, waarvoor we een aanvraag hebben ingediend bij CityLab010. Daarbij hebben we intensief samengewerkt met diverse partijen waaronder de Hogeschool Rotterdam (Ondernemerschap & Retailmanagement) en Regionaal Bureau Zelfstandigen.

Dat was gedurende een periode van een aantal maanden even keihard aanpoten, maar dat harde werken heeft geloond. Ons plan is namelijk positief beoordeeld en gehonoreerd met een mooi bedrag waarvoor we nu, na de lange periode van voorbereidende gesprekken en onderzoeken, eindelijk aan de slag kunnen met de uitvoering: het daadwerkelijk opstarten van ons platform voor verborgen ondernemerschap.

Lees alles over de plannen voor ons platform op de website van CityLab010 en lees het toffe interview in Metro Rotterdam met mijn partners in crime Dennis en Nian hieronder: 


Met ons platform hebben we dus als doel om een groep van +/- 150 starters binnen een periode van één jaar voorbereiden c.q. klaarstomen voor zelfstandig ondernemerschap. Startend vanuit een studie of een uitkering, vanuit een part-time of zelfs naast een full-time baan, her/doorstarters en statushouders. Van zakelijke/commerciele dienstverleners tot sociaal en creatief ondernemers, van consultant met kantoor tot webwinkelier. Dat alles maakt voor ons geen verschil: wij kijken naar de motivatie om te willen ondernemen en kijken hoe wij jou kunnen begeleiden om binnen dat eerste jaar een goede basis neer te zetten. 

Het platform is zowel online als offline: naast een website met diverse interactieve mogelijkheden organiseren we bijeenkomsten en evenementen voor de deelnemers. Een deel daarvan gebeurt ''on demand'': als er op het online platform uit discussies blijkt dat er veel vragen zijn over een bepaald onderwerp, dan verzamelen we die vragen, zoeken experts en organiseren we een workshop-achtige bijeenkomst. Hoe run ik een succesvolle webshop?, bijvoorbeeld. Of: Hoe schrijf ik een goede Nieuwsbrief? Wat moet ik met privacywetgeving? Zomaar wat voorbeelden van vragen, waar wij dus vervolgens pro-actief op inspelen. Die bijeenkomsten kunnen ook varieren qua vorm: van een snelle Q&A of een meer uitgebreid webinar of juist een fysieke workshop met borrel na. Het kan allemaal, we willen daarin juist zo flexibel mogelijk zijn.

Dat is het idee achter ons platform in een notendop. Momenteel zijn we hard aan het bouwen aan de het ontwerp en de interface van ons online platform. Daarnaast organiseren we een aantal evenementen om bekendheid aan ons platform te geven. Zo zijn we achter de schermen druk bezig met een heel team met de voorbereidingen van de lancering van ons platform, waarschijnlijk in de maand januari of februari van volgend jaar. 

Inmiddels hebben we de eerste presentaties achter de rug, allereerst natuurlijk samen met alle plannenmakers bij de Hogeschool Rotterdam en recent tijdens de Global Week of Entrepreneurship bij het Albeda College (waar ik zelf helaas niet bij kon zijn). Nu zoeken we actief naar uitbreiding van de bestaande samenwerkingsverbanden en locaties met als doel meer zichtbaarheid in de stad, zowel online als fysiek om potentiele deelnemers voor ons platform te vinden - en aan ons te binden, natuurlijk.

Er is nog een hoop werk te doen, maar de eerste basis is gelegd. Blijf ons en alle ontwikkelingen omtrent ons platform voor verborgen ondernemerschap volgen op bijvoorbeeld de Spare Space Facebook of die van TWC Works en natuurlijk dit blog.