dinsdag 25 juli 2017

Makersexpo in Museum van de Wijk showcase van creatief ondernemerschap!


Zoals beloofd, een blog met wat meer aandacht voor de Makers Expo in Het Museum van de Wijk (waarover ik al het nodige schreef op dit blog en op dat van WOW Rotterdam), en dan vooral de werken van de individuele deelnemers die er te zien zijn, waaronder (surprise, surprise) ook werk van mijzelf, want per slot ben ik naast creatief ondernemer ook en vooral ondernemend kunstenaar. Voor meer informatie daarover, en ook de inhoudelijk en artistieke achtergronden van mijn binnen deze expositie tentoongestelde werk, verwijs ik graag naar mijn Witty Art Blog.

Voor nu, wil ik volstaan met te schrijven hoe ongelooflijk trots ik ben op de totstandkoming van de showcase in Het Museum van de Wijk en dat we zo'n diverse en getalenteerde groep makers bereid hebben gevonden om hun werk op deze plek en binnen ons concept te presenteren.



Dat concept berust er uit dat een groep mensen vanuit hun gedeelde enthousiasme en makerschap samen deze ruimte vult met hun werk; maar die ruimte, zowel letterlijk als figuurlijk, vervolgens ook kan benutten voor het zelf presenteren van hun werk. Wij bieden met het Museum van de Wijk een podium aan de deelnemers, en het is aan hen hoe zij dat willen gebruiken - of niet. Wie wil, is vrij om één of meer dagen zelf aanwezig te zijn om mensen uit het eigen netwerk te ontvangen of samen met met andere deelnemers een activiteit voor publiek te organiseren. Denk aan een een workshop of gewoon een gezamenlijke Meet & Greet met de deelnemers. Maar er is ook de mogelijkheid om een keer live te werken (uiteraard binnen de mogelijkheden die de locatie biedt), hetzij alleen of misschien wel samen met een groep andere makers.

Zo ben ik zelf weer bezig met de voorbereidingen van een Makers Meet Up in de maand september, wederom in samenwerking met Cultuurscout Menno Rosier. En verzorgt een andere deelnemer, Akke Haarsma, nog steeds op elke woensdag haar workshops schilderen voor senioren. Bijna elke dag is ook streetartist Judith de Leeuw/JDL Streetart te vinden die op (van de expositie afgeschermde) locatie werkt aan een aantal werken en projecten. Een ander goed voorbeeld is kunstenaar Robin Hendriks, die binnenkort de deelnemers allemaal persoonlijk gaat interviewen (als het even kan op locatie bij de expo zelf natuurlijk) voor het goed bekeken Werelds Oude Westen Blog. Een goed voorbeeld van hoe een maker zèlf een podium pakt en gebruikt om zowel zichzelf als haar mede-exposanten in the spotlights te zetten.



Daarmee leggen wij als organisatoren ook bewust een stuk eigen initiatief en verantwoordelijkheid van de deelnemers zelf. Om activiteiten zoals deze expositie vooral ook samen tot een succes te maken, of dat in ieder geval zoveel mogelijk gezamenlijk te proberen. En soms mislukt er eens wat of pakt iets niet helemaal geslaagd uit, maar dat is, in ieder geval naar onze mening, ook geen ramp. Proberen, trial & error, is immers de hart van het creatieve maker- en ondernemerschap. Zo kan het zijn dat mensen tussentijds vertrekken; maar ook dat er nieuwe mensen tussentijds aansluiten. Dat kan, die ruimte ís er.

Dat maakt dat Het Museum van de Wijk een sterk organisch karakter heeft, en het breidt zich nog bijna dagelijks uit want er komen ook telkens nieuwe makers bij.



Bovenal heet het niet voor niets Het Museum van de Wijk: al vanaf het eerste begin is Toko51 een plek gebleken waar diverse wijkondernemers en creatievelingen een plekje hebben ''om hun ding te doen'', zoals dat heet. En dus zijn er naast de meer ''kunstzinnige'' makers ook een aantal regelmatige gebruikers van de plek die het kleur geven en de smaak mede bepalen, zoals ondernemer Cindy de Vos met haar collectie jurken en sieraden; de Surinaamse ''Worstenman'' en zijn entourage op de (soms) vrijdagen en (meestal) zaterdagen; en natuurlijk het wekelijks tarotspreekuur.

Allemaal makers in hun eigen recht, want: sfeermakers en trekkers die de plek vanaf meet af aan hebben gemaakt tot wat zij is en dus, in onze optiek althans, evengoed deelnemers zijn aan dit Museum van de Wijk.

Nieuwsgierig geworden naar dit alles?

Kom dan naar het Museum van de Wijk, Toko 51 aan de West-Kruiskade 51, Rotterdam en bekijk de Makers Expo i.h.k.v. Maak Het Mee 010, nog te zien t/m 30 september a.s. Geopend op woensdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00

Met werk van:

John Vandergalien, Wolbert van Dijk, Rio Holländer, Amine van Lieshout/BagMe, Margo Ramp, Diana van Wijk, Judith de Leeuw/JDL Streetart, Donovan Spaanstra, Esther Schoonhoven, Lenny O., Johan de Korte, Piet Hein, Robin Hendriks, Francisca Ghiraw, Laura Ketting, Akke Haarsma & Cursisten, Christy de Witt e.a.


Het Museum van de Wijk is een initiatief van Cretopia Rotterdam & TWC Works in het kader van Maak Het Mee 010 en wordt mede mogelijk gemaakt door:
 

Gemeente Rotterdam/Gebiedscommissie Centrum
Cultuurscout Centrum
Alliantie West-Kruiskade
Winkeliersvereniging West-Kruiskade, Echt Rotterdam