vrijdag 15 juli 2016

Nieuwe samenwerking met SpareSpace: duurzame modellen voor leegstandbeheer!


Onlangs ben ik een bijzondere samenwerking aangegaan met SpareSpace, een jonge organisatie, actief op het gebied van leegstandsbeheer. De oprichters van SpareSpace, Dennis Mous en Marcus Petstra, kijken en gaan verder dan het inmiddels eigenlijk alweer bijna achterhaalde 'klassieke' modellen van pop up alléén. SpareSpace doet dit door niet alleen de match tussen (startende) ondernemers en leegstaande panden te maken, maar door actief te zoeken naar de juiste mix van meerdere ondernemers om deze winkel- en andere ruimtes te vullen op basis van ondernemerszin, samenwerking en collectiviteit.

Eén van de grootste problemen waar je als startende ondernemer tegenaan loopt, is het vinden van niet alleen geschikte maar ook betaalbare ruimtes. Of dat nou een kantoor of een studio is of eerder een fysiek werkruimte of een atelier; of juist meer een showroom of een winkel: je hebt bijna altijd met een marktconforme huur te maken en die is als beginnende ondernemer of ondernemer uit een niet direct-commercieel vakgebied (kunstenaar of kleine ambachten) niet altijd meteen op te brengen.

Door ondernemers te zoeken uit verschillende vakgebieden en disciplines en deze aan elkaar te koppelen èn te werken met een realistisch verhuurmodel van instappen en groeien is het echter mogelijk om invulling van leegstaande panden te realiseren niet alleen voor de korte termijn - maar zeker ook voor de langere termijn.



Niemand, noch ondernemer noch pandeigenaren, of dat nou particulieren, projectontwikkelaars of woningbouwcorporaties zijn, is uiteindelijk gebaat bij het blijvend ad hoc karakter van het klassieke pop up model: waarbij ondernemers weliswaar de kans krijgen ergens omniet of tegen zeer lage huur te zitten, maar vaak ook veel investeringen doen in een ruimte - investeringen die uiteindelijk waardeloos zijn, omdat ze vaak na korte tijd weer kunnen verhuizen omdat zich een sereiuze huurder heeft aangediend. Op naar de volgende ruimte - terwijl het bewuste pand in een niet onaanzienlijk aantal van de gevallen na verloop van tijd weer leegstaat, omdat de huurder in kwestie zelf de marktconforme huur niet op kon brengen en verkast is naar een goedkoper pand.

Zo wordt uiteindelijk een 'draaideurmodel' voor leegstaande panden in stand gehouden. En dat is niet goed. Niet goed voor een (winkel)straat of wijk. Een teveel aan langdurige leegstand zorgt, dat hebben talloze onderzoeken inmiddels bewezen, voor een onveilig gevoel, draagt bij aan waardevermindering van overige panden in een straat of gebied,

Zelf heb ik de nodige ervaringen met het creatief invullen van leegstande panden als een bijdrage aan de (her)ontwikkeling van een straat of gebied, voornamelijk in Rotterdam. En hoewel ik pop up als middel niet afkeur en in een aantal gevallen ook een warm hart toedraag, omdat het wel degelijk een aanjagende, positieve functie kan hebben als het gaat om het verlevendigen van zo'n straat of wijk, vind ik het ook weinig duurzaam.



Toen ik via Cultuurscout Centrum Menno Rosier in contact kwam met SpareSpace, zag ik dat hun visie overeenkwam met die van mij. Het willen werken aan nieuwe, kansrijke vormen van leegstandbeheer voor startende ondernemers op basis van community building, collectieve samenwerking en individueel ondernemerschap. Niet alleen: een pand vullen en zoek het dan zelf maar uit. Maar echt kijken naar welke mix de juiste is: welke ondernemers dienen zich aan, die elkaar kunnen versterken. En als ze zich niet aandienen, actief er naar op zoek gaan.

Er volgde een prettige kennismaking, er was een klik, een gedeelde visie en de samenwerking was een feit. De komende periode ondersteun ik de mannen van SpareSpace bij het realiseren van meerdere SpareSpaces in Rotterdam. Mijn rol moet men daarbij vooral zien als een ''vertegenwoordiger ter plekke'', een agent c.q. locatiemanager, zeg maar.



Dennis en Marcus zijn geen nieuwkomers op dit gebied. Zo zijn er al succesvolle SpareSpaces gerealiseerd in het noorden van het land, o.m. in Harlingen en Franeker. Een samenwerking met kennisorganisatie Platform31 is een feit. En de uitnodiging van de Gemeente Rotterdam om te kijken wat de mogelijkheden waren voor het concept hier in de stad. Door bemiddeling van de Alliantie West-Kruiskade werd in de Rotterdamse wijk Het Oude Westen een mooi, rauw, multifunctioneel pand gevonden: de Van Speykstraat 47. Een ruimte, prima geschikt voor doeners en makers.

Samen werken we nu aan de vulling van dit pand. Zo organiseerden we op 23 juni jl. een eerste inloopmiddag- en avond, waarbij een flink aantal mensen de ruimte kwamen bezichtigen. De eerste serieuze gesprekken met potentiele huurders zijn inmiddels gaande en we hopen binnen enkele weken de knoop te kunnen doorhakken. Een impressie van die middag en avond vind je hieronder.

Bovendien hebben zich al aardig wat mensen gemeld die belangstelling hebben om overige SpareSpaces te vullen. Betekent dus dat we zowel op zoek zijn naar geschikte panden èn naar ondernemers uit diverse vakgebieden en disciplines, die behoefte hebben aan kantoor-/werk-/studio-/atelier/showroom- en of winkelruimte.

Interesse: stuur mij een mail of neem contact op met SpareSpace!