vrijdag 15 juli 2016

Inspirerend mooi Rondje Oude Westen voor nieuw Maak Het Mee010 Festival!

Vorig jaar organiseerde ik in samenwerking met Cultuurscout Centrum Menno Rosier een vierdaags evenement rondom het maken in de wijk Het Oude Westen. Onder de noemer Maak Het Mee! In Het Oude Westen waren er o.m. een aantal presentaties in en bij creatieve makers en ondernemers in de wijk, een themabijeenkomst over ondernemen en de behoefte aan betaalbare werkplekken in dit stukje Rotterdam, een tour langs een aantal creatieve maakplekken; en een Pop Up Expo (die uiteindelijk ruim anderhalve maand duurde). Een succesvolle pilot!


Nu zijn we met een kleine projectgroep bezig om vorm te geven aan het vervolg, een meerdaags Makersfestival Maak Het Mee 010! Dit is vooralsnog gepland voor het najaar van 2016 (zeer waarschijnlijk in het eerste weekend van november). In deze projectgroep hebben naast mij ook zitting Leon Keekstra annex de Stadsbemoeial, tevens expert op het gebied van hospitality; Anja Brand, met haar bedrijf Brand010 een gewaardeerd stadsgids, tevens Stadsambassadeur en verbonden aan Verhalenhuis Belvedère; en Marja Brand, ondernemer uit de wijk met haar taartendecoratiebedrijf Arta La Tarta, tevens ruimte voor workshops, vergaderen, etc.


Natuurlijk benutten we de resultaten en feedback van de pilot van vorig jaar. Maar we trekken ook de wijk in om langs te gaan bij de vele creatieve makers en ondernemers om te kijken wat er speelt. Waar zijn ze mee bezig, wat zijn hun plannen? Willen ze mee doen en zo ja, wat willen en kunnen ze bieden.



Zo liepen we laatst een bijzonder rondje door de wijk. Waarbij waar maar weer eens temeer opviel dat zelfs als je Het Oude Westen enigszins denkt te hebben leren kennen, dat er nog zo ontzettend veel is dat je niet weet. Een middag vol (her)ontdekkingen van bekende en vooral minder bekende plekken en ontmoetingen met verrassende mensen. Dat het in dit stukje Rotterdam barst van de verborgen bedrijvigheid en creativiteit, dat wist ik, maar elke keer weer verbaas ik me weer over hoeveel moois er wordt gemaakt. Bijzonder inspirerend!

We bezochten een flink aantal plekken, we noemen er een paar, die ook op de foto's te zien zijn: buurtbistrot Laurentius in de Saftlevenbuurt, een stukje Rotterdam waarvan vele mensen niet (meer) weten dat dat óók Het Oude Westen is; naar de Kracht van Rotterdam en langs Mode Atelier Invalid; en vandaaruit naar de werkruimte van de Krachtvrouwen van Het Oude Westen, om te eindigen bij het Humanitas Verpleegnuis De Leeuwenhoek aan de West-Kruiskade. Waar we met eigen ogen zagen hoe senioren, waaronder ook dementerenden, onder de deskundige en vooral respectvolle begeleiding van activiteitenbegeleider Roel Braam de mooiste kunstwerken vervaardigen. Indringend, ontroerend, een indruk die blijft en beklijft.



Het geeft maar aan hoe ontzettend divers dat 'maken' in de wijk is. Het vindt op allerlei niveaus plaats: van professionele makers en kunstenaars en ambachtslieden tot niet minder kundige semi-professsionals of hobbyisten. Soms weten zij elkaar te vinden en werken zij samen, te vaak gebeurt dat niet en blijven kwaliteiten onbenut. Dat wil Maak Het Mee 010 ontsluiten: die ongezien creativiteit, die verborgen bedrijvigheid, allemaal met hun eigen unieke potentieel voor de wijk: sociaal-maatschappelijk, natuurlijk, maar zeker ook economisch.

Dat willen we ontsluiten met Maak Het Mee 010. Door bijvoorbeeld het organiseren van een festival (en andere activiteiten, waarover spoedig meer), willen we makers met elkaar in contact brengen en hen stimuleren om onderling samen te werken. Het grotere doel is om, uiteindelijk, een blijvende actieve community van ondernemende makers te realiseren, die een aantoonbare bijdrage levert aan het welzijn èn de welvaart in de wijk. 

Binnenkort maken we meer bekend over onze plannen!