dinsdag 16 februari 2016

Bigi Spikri tijdens Keti Koti 2016: kleurrijke optocht langs De Kade


Eén van de meest bijzondere samenwerkingen waarvoor ik onlangs benaderd ben, is die voor de aankomende editie van het Keti Koti Festival. En wel voor één onderdeel in het bijzonder, namelijk de Bigi Spikri. 

Het Keti Koti Festival is de jaarlijkse viering van de afschaffing van de slavernij in Suriname, de Antillen en Kaapverdie. Met de komst van het Rotterdams Slavernijmonument in 2013, van de hand van kunstenaar Alex da Silva, wordt het meer en meer een festival voor alle Rotterdammers en mensen daarbuiten.

Bigi Spikri is een Surinaams begrip. Het betekent letterlijk: 'Grote Spiegel'. Tijdens een jaarlijkse feestelijke parade in Suriname liepen uitgedoste mensen langs de winkeletalages van Paramaribo. De etalageruiten dienden als grote spiegels, waarin zij zichzelf bewonderden. Deze traditie van in authentieke culturele klederdracht uitgedoste groepen mensen wordt ook in Nederland voortgezet.

En dus ook in Rotterdam, waar de kleurrijke optocht leidt langs, hoe kan het anders, de West-Kruiskade, om uit te monden in een feestelijk programma in Wijkpark Oude Westen. Een stuk Rotterdam, waar je de wereld beleeft in al zijn diversiteit, met alle denkbare wereldsmaken, letterlijk en figuurlijk. En ik ben er trots op, dat ik door de organisatie van Keti Koti gevraagd ben om samen met hen te werken aan weer een succesvolle editie van de Bigi Spikri.

Binnenkort meer!