maandag 27 februari 2017

''Zorgen op z'n West'': herinneringen aan mooie samenwerking met Museum Rotterdam



Onlangs was ik op bezoek bij de creatieve collega's van Cretopia in hun homebase Toko51, om te praten over samenwerking binnen het kader van Maak Het Mee 010 (in het bijzonder de komende Makers Meet Up op 7 maart a.s.) en WOW Rotterdam (waarover meer in mijn vorige blogpost), maar ook om een blik te werpen op de tentoonstelling 'Zorgen Op Z'n West' van Museum Rotterdam.


'Zorgen op z'n West' gaat over de vraag 'Hoe zorgen Rotterdammers voor zichzelf?'. Samen met bewoners van Het Oude Westen ging Museum Rotterdam op zoek naar het geheim achter hun gezondheid. Hoe blijven ze fysiek en mentaal zo gezond mogelijk en hoe gaan ze om met gezondheidsproblemen?


Al snel werd duidelijk dat met name de zorg voor elkaar in deze buurt belangrijk is en dat de buurt zelf heel goed weet welke bewoners en partijen hier een grote rol in spelen, bijvoorbeeld op en rondom de West-Kruiskade, één van de gezichts- en gebiedsbepalende straten in dit stukje Rotterdam. De tentoonstelling portretteert een aantal hiervan. Stacci Samidin fotografeerde hen op de plek waar zij zorgen voor de stad en haar bewoners.


De tentoonstelling ligt voor mij in de dezelfde lijn en het verlengde van het eerdere wijkproject ''Echt West'' door Museum Rotterdam. Dit project was tevens de warmloper voor de grote expositie 'Echte Rotterdammers: Wie Denken We Wel Dat We Zijn?'' in Las Palmas (2013-2014).

Het bracht warme en dierbare herinneringen terug aan samenwerking tussen Museum Rotterdam en mijn toenmalige pop up gallery Sint Maria's Gallery en de wedstrijd ''Echte Rotterdammers Maken Kunst!'' plus bijbehorende tentoonstelling.

Ruim drie weken lang was een breed scala aan kunstuitingen, van tekeningen, schilderijen, foto's en prints tot aan sculpuren en mixed media werken vervaardigd door een mix van zowel amateur als professionele kunstenaars, bekend en onbekend, beginnend en gevestigd, te zien in een destijds leegstaand pand aan de Schietbaanstraat 21 in, uiteraard, die bijzondere wijk waar zoveel dingen op zo'n ongedwongen manier kunnen plaatsvinden: Het Oude Westen!