dinsdag 2 juni 2015

Geslaagde presentatie 'Maak Het Mee' tijdens Inspiratiedag West-Kruiskade


Op donderdag 21 mei jl. verzorgde ik samen met Cultuurscout Menno Rosier, een presentatie over ons initiatief Maak Het Mee!, over Makers' Spaces in Het Oude Westen. Dit op uitnodiging van de Alliantie West-Kruiskade, die samen met de Hogeschool Rotterdam en het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed een Inspiratiedag hadden georganiseerd op en rondom de West-Kruiskade. De datum 21 mei is immers ook door de UNESCO uitgeroepen tot Werelddag voor Culturele Ontwikkeling. 

De gehele dag vonden er diverse lezingen, presentaties en workshops plaats in het gebied, te beginnen met een gezamenlijk cultureel ontbijt en een lezing over het belang van het behoud van in Nederland geintegreerde tradities uit andere culturen. Er waren presentaties van Radio Brasa, Museum Rotterdam, het Stadsarchief Rotterdam, Stichting Rotterdam Vertelt, WMO Radar i.s.m. Stichting Cretopia en Werk aan de Kade. Naast luisteren konden deelnemers ook het nodige dóen: er waren workshops door INVALID Modeatelier, Global Hats & Art Studio, klederdrachten met de Krachtvrouwen, Chinese eettradties in Het Zesde Geluk; en dit is nog maar een greep want er was nog veel meer te doen. 

En op locatie bij de Alliantie West-Kruiskade gaven Menno en ik samen onze presentatie, voor een klein, maar buitengewoon geinteresseerd en betrokken gezelschap, waardoor er meer sprake was van een interactief gesprek over en weer. Ontzettend mooi om mee te maken (letterlijk!) en te mogen doen. 


Menno Rosier schetste in het kort de huidige ontwikkelingen m.b.t. de lokale maakindustrie in Het Oude Westen, en ik haakte daar op in met een korte terugblik op de pilot van Maak Het Mee eerder dit jaar en een vooruitblik op onze plannen met de Maak Het Mee Community en een Makersfestival later dit jaar.

Daarna ontstond een gesprek over en weer met de aanwezigen over het belang van 'maken' om immateriaal erfgoed te bewaren, zoals de kennis van ambachten uit andere culturen dan alleen de Nederland. En wat dat kan opleveren in combinatie met moderne technologie zoals 3D printing. De aanwezigheid van steeds meer creatieve werkplekken in de vorm van zogenaamde StadsLabs en Pop Up Makers Spaces in en rondom de wijk, waar creatieven en makers gebruik kunnen maken van 3D printers e.d., biedt volop kansen in dat opzicht.