donderdag 27 december 2018

Buurt Goud/Westival geeft nieuwe generatie evenementenorganisatoren een podium!


De afgelopen periode heb ik mee mogen werken aan Buurt Goud: een nieuw opleidingstraject voor toekomstige evenemtenorganisatoren van Delfshaven. Samen met, voor en vooral door de nieuwe generatie jongeren en jongvolwassenen uit de wijk.

Het idee is dat deelnemers in een periode van 10 weken alle ins en out leren op het gebied van evenementenorganisatie: van idee tot en met de uitvoering. In die periode leren ze alles over hoe je van wild idee naar haalbaar concept gaat, van concept naar concreet projectplan en productieplanning inclusief draaiboek. Wat er komt kijken bij het regelen van financien voor je project, zoals fondsenwerving maar ook sponsoring en marketing. Het boeken van acts en sprekers. Alles over promotie en communicatie. En natuurlijk het uitvoeren zelf, in de aanloop er naar toe en op de uiteindelijk dag of dagen zelf. Plus natuurlijk de evaluatie.
Gedurende die periode van 10 weken, van eind september tot en met begin december, kwamen we (bijna) wekelijks bijeen op locatie bij Centraal Station Jong Delfshaven. Stapsgewijs werkten we samen met de jongeren aan het event wat zij graag wilden organiseren: een event voor de wijk, waar jongeren uit die wijk hun stem kunnen laten horen en waar zij ook worden gehoord. Voor hen stond het delen van hun liefde voor en trots op hún Delfshaven voorop - een inclusief en divers Delfshaven voor iedereen, was de boodschap die zij hun publiek wilde meegeven.

Vanuit die vibe zijn we aan de slag gegaan: brainstrormen over een idee, een plan. Een projectplan schrijven, een begroting opstellen. Een aanvraag indienen bij de gemeente voor subsidie. Pitchen voor een jury van andere jongeren voor ondersteuning vanuit de Jongerenbijdrageregeling. Geen makkelijke dingen als je daar nog nooit mee te maken hebt gehad, maar onze deelnemers gingen er vol voor. Van hun passie en enthousiasme kan menig professionele evenementenorganisator nog wat opsteken!

Voor de broodnodige inspiratie gingen we op locatiebezoek bij o.m. Maaspodium en Theater Rotterdam. Bij de eerste gingen we in gesprek met artistiek leider Jolanda Spoel en kregen we een rondleiding achter de schermen van het theater en het gebouw. Het leverde een waardevolle les over meer dan 40 jaar theatergeschiedenis op en hoe je een dergelijke organisatie runt in tijden van grote veranderingen en bezuinigingen. Bij Theater Rotterdam ontmoetten we Jaime Verbij van de afdeling Events, die ons een rondleiding gaf en het een en ander vertelde over haar werkzaamheden. Zakelijke klanten zijn een waardevolle bron van inkomsten voor theaters, maar hoe organiseer je dat dan allemaal in combinatie met je eigen programmering. Ook gingen we in gesprek met de programmeur  Jeugd, Katinka van Enkhuizen. Wat komt er allemaal kijken bij (jeugd)theatervoorstellingen programmeren?Tijdens dit 10-weken durende traject werkten we nauw samen met Marciano Daans, directeur van Radio Brasa. Hij gaf een aantal workshops waarin we op zoek gingen naar de drive en dreams van de deelnemers en wie zij als hun persoonlijke en professionele rolmodellen zagen. Ontroerend was het te zien hoe de meeste deelnemers kozen voor een persoon dichtbij in hun eigen omgeving: een vader, een opa of oma, een tante, een buurvrouw, een leraar. Marciano Daans werkte ook met de jongeren aan het organiseren van hun eigen talkshow, waarbinnen het leren afnemen van interviews een belangrijk onderdeel was.

Al snel was het duidelijk dat de deelnemers niets liever wilden dan hun eigen festival voor de wijk te kunnen organiseren. Een evenement, waarin zij iets van hun wereld en hun trots op Delfshaven konden delen met anderen. Zo doende werd Westival geboren: een ééndaags festival dat aan eht eind van 10 weken leren en werken plaatsvond op 8 december jl. in Theater Babel.

Naast de talkshow Privilege hadden de jongeren een kinderprogramma, een theaterworkshop en een Cultuurparade geprogrammeerd waarbij (bijna) uitsluitend Delfshavens talent op het podium stond. Westival werd afgesloten met een live optreden van Famodis. Ook was er gedacht aan de inwendige mens want er was een eetpleintje ingericht met heerlijkheden uit allerlei windstreken.

In alle onderdelen kwam de culturele veelzijdigheid en diversiteit van Delfshaven aan bod. 


Bekijk de aftermovie van Westival hieronder:Video by Next artist Management & Music by Famodis.

Voor mij was dit traject een bijzondere en ook leerzame periode alsmede een verdere stap in mijn (her)ontwikkeling als trainer/coach, op weg naar het uitbouwen van mijn Witty Coaching praktijk. Het werken met deze diverse groep jongeren en jongvolwassenen en hun specifieke behoeftes en wensen was een uitdaging - maar ook een verrijkende ervaring. Ik ben onder de indruk van de slagvaardigheid en het improvisatievermogen van deze groep en geraakt door hun diepgaande loyaliteit aan hun wijk, hun Delfshaven. Zij zijn de toekomst van deze wijk, van deze stad en ik kan alleen maar hopen dat ik op deze manier ook kan bijdragen aan een meer divers, meer inclusief evenementenbeleid in de stad Rotterdam!

Dit eerste traject is nu afgesloten, op naar het vervolg in 2019!

Team Buurt Goud/Westival editie 2018 bestond uit:

Belinda Rosalie de Carvalho, Céine Santos Pires, Chaldrienne Petronella, Joli Alves, Gabriel Gomes Barros, Kevin Mestre, Kim Sausele en Luis Neves Fernandes.

Begeleiding/trainers: Dora Borst en Christy de Witt

Buurt Goud 2018 is een concept van Dora Borst (Concept Circus) i.s.m. Christy de Witt (TWC Works) en Marciano Daans (Radio Brasa) en werd mogelijk gemaakt door een bijdrag van de Gemeente Rotterdam Kunst & Cultuur en het Programma Focusaanpak Bospolder-Tussendijken.