woensdag 30 augustus 2017

Kadefestival 2017 een succes, zowel voor TWC èn voor Studio PuRRR!


Wat een geweldig geslaagde dag met stralend zomerweer, honderden enthousiaste bezoekers, fijne lokale programmering en een topsfeer: het vierde Kadefestival Delfshaven dat afgelopen weekend plaatsvond, was weer een succes te noemen. Nu was ik er al eens eerder geweest, als bezoeker - maar dit keer was het extra speciaal omdat Studio PuRRR er volop deel van uitmaakte, als programmapartner en als binnenlocatie, met een kleine maar fijne showcase van Witty Art (van ondergetekende) en kostuumwerk en 3D textielkunst van House of Westenwind (van mijn creatief partner Deborah van de Beld).


Veel bezoekers van het festival kwamen een kijkje nemen in onze studio, knoopten een gesprekje aan met ons en toonden veel interesse voor ons werk. Daarnaast was er ook volop gelegenheid om zelf langs andere programma-onderdelen van het festival te lopen en contacten te leggen met andere deelnemende kunstenaars en ondernemers.


Want wat het Kadefestival zo speciaal maakt, is dat iedereen die op enige manier bijdraagt, of het nou in de organisatie is, als programmapartner of als bijvoorbeeld optredende performer, kraamhouder of workshopbegeleider,  zelf woont en/of onderneemt in Delfshaven. Een echt festival van, met, voor en door de buurt zelf, dat zo zijn eigen unieke wijkgevoel weet te behouden maar tegelijkertijd ook flink aantal bezoekers uit andere delen van Delfshaven en daarbuiten weet te trekken. Juist vanwege het kleinschalige en het lokale karakter, dat in dit deel van Rotterdam evengoed werelds aanvoelt, met bewoners uit alle denkbare culturen, het resultaat een sfeer die even dorps als kosmopolitisch is.

Het is die sfeer die het Kadefestival feilloos weet te vangen en over te brengen, op zowel deelnemers als bezoekers. Kortom, op naar de lustrumeditie in 2018!


Het bewijs laat zich zien op de foto's op dit blog, genomen door ondergetekende en door Fred Sliep van AnDijvie Natuurvoeding. Bekijk voor meer, veel meer foto's van deze geslaagde dag op de website van Schiezicht.






woensdag 23 augustus 2017

Studio PuRRR opent de deuren voor bezoekers tijdens het Kadefestival 2017!


Voor onze Studio PuRRR-partner Schiezicht houd ik me, zoals misschien bekend, bezig met o.m. de communicatie. Zo houd ik de Schiezicht-website bij en draag ik zorg voor de verzending van de maandelijkse Nieuwsbrief van deze wijkonderneming en ontmoetingsplaats in Rotterdam Delfshaven.

Momenteel ben ik druk doende met de communicatie voor en rondom één van de meest bekende Schiezicht-projecten, t.w. het jaarlijkse Kadefestival, hét festival van de wijk Tussendijken aan de Spangesekade. Ditmaal vindt het festival plaats op zondag 27 augustus van 12 tot 20 uur. En ook dit jaar weer biedt het Kadefestival een keur aan leuke activiteiten voor jong en oud, van waterpret, muziek, theater, kunstexposities, creatieve workshops, artist market en eten en drinken uit alle denkbare windstreken. In de vier jaar van haar bestaan is het Kadefestival uitgegroeid tot een ware showcase van al het creatieve en ondernemende talent dat dit stukje Delfshaven te bieden heeft: elke editie komt namelijk tot stand met, voor en door bewoners en ondernemers van de wijk. 


En alsof dat nog niet genoeg is, organiseert Schiezicht samen met een aantal programmapartners nog eens een twee lang durend Zomerprogramma: in de periode van 13 augustus t/m 3 september is er bijna elke dag wel iets te doen in en rondom Schiezicht aan de Spangesekade en de Mathenesserdijk. Houdt de gloednieuwe Online Agenda dan ook goed in de gaten!

Ook Studio PuRRR is één van de programmapartners van het Kadefestival. Zo organiseren we een aantal Artists Salons: kleinschalige bijeenkomsten voor kunstenaars uit Delfshaven, met als doel het vergroten van zichtbaarheid van kunst, cultuur en creatief ondernemerschap in het gebied; en is op zondag 3 september de eerste try out van ons pop up restaurant Tante Timmie Kookt in onze studio. 

Tijdens het Kadefestival zelf zetten we onze deuren wagentijd open, voor een 'open atelier'. Bezoekers van het overigens gratis toegankelijke festival kunnen dan een kijkje komen nemem hoe het er bij ons uit ziet, met ons in gesprek over wat we doen en natuurlijk is er dan ook een kleine showcase van Witty Art en het kostuumwerk en de 3D textielkunst van mijn creatief partner Deborah van de Beld (House of Westenwind). 

Je bent van harte welkom op zondag 27 augustus bij Studio PuRRR aan de Spangesekade!



Last but not least: de grafische vormgeving t.b.v. het Kadefestival werd verzorgd door Theo Ruys Visuele Communicatie




woensdag 16 augustus 2017

Samen met Museum Rotterdam aan de slag voor Echt Rotterdams Erfgoed




Onlangs ben ik gevraagd om Museum Rotterdam verder te helpen met hun project ''Echt Rotterdams Erfgoed: de actieve collectie van de stad.'' Een bijzonder en mooi project, waar ik uit volle overtuiging aan meewerk. Waar gaat dit project dan precies over?

Museum Rotterdam is gestart met een nieuw collectieproject. In plaats van historische voorwerpen en objecten in een depot te archiveren om ze vervolgens te laten zien in een statische tentoonstelling, verzamelt het Museum nu objecten, personen en ontwikkelingen die een rol spelen in de hedendaagse stad en leggen deze vast in hun collectiedatabase. Deze nieuwe collectie kan dus bestaan uit materiele zaken zoals objecten en gebruiksvoorwerpen maar ook uit immateriale zaken: mensen, daadwerkelijke personen en de gemeenschappen waarvan zij onderdeel uitmaken, de verhalen uit en de ontwikkelingen rondom die gemeenschappen.



Omdat het dus vaak gaat om immateriele zaken of voorwerpen die nog in gebruik zijn bij hun eigenaren, kan deze collectie niet worden bewaard in een depot. Het Museum laat al deze personen, verhalen, voorwerpen dan ook waar ze horen: in de stad.Wat Museum Rotterdam nu doet, is deze levende collectie in de stad op de voet volgen en vastleggen in een online database. Hiermee kunnen ook personen, ontwikkelingen en organisaties (meer immateriële zaken) ‘verzameld’ worden.

Zij noemen deze collectie: Echt Rotterdams Erfgoed. Collectie die wordt opgenomen in deze database krijgt dan ook een speciaal kenmerk:




Het gaat daarbij om die personen en zaken die een rol van betekenis spelen binnen of voor de stad, die van een grote verbindende rol zijn tussen mensen, gemeenschappen en die op hun eigen unieke wijze iets toevoegen aan de stad. Personen, voorwerpen, verhalen, die Rotterdam helpen maken tot wat zij is, in alle diversiteit en ook complexiteit van de stad van nu.




Dat kan dus iemand zijn als Giovanni van Bronkhorst, de voetbaltrainer onder wiens leiding Feyenoord dit jaar voor het eerst in 18 jaar het landskampioenschap behaalde, maar ook Joyce de Lima, één van de Vrouwen van de Velden, in 2011 al door Museum Rotterdam geportretteerd in de glossy ''I'm Every Woman'' als onderdeel van het project 'De Stad als Muze'.



Nu wil het toeval (of niet) dat veel van mijn samenwerkingspartners of bepaalde elementen binnen Witty Projects al behoren tot dat 'Echt Rotterdams Erfgoed', zoals de complete West-Kruiskade, inclusief ondernemers als Esdra Baris van Dierenwinkel De Rimboe en lid van Team Dogparade010, die zich op zijn eigen manier inzet voor hangjongeren uit de buurt; Richard de Boer, eigenaar van Richard Shoes en voorzitter van de winkeliersvereniging West-Kruiskade, Echt Rotterdam, met wie ik samenwerkte voor het project Stage Alliantie, dat kansarme jongeren uit de wijk aan een stageplek helpt; de Alliantie West-Kruiskade, als voorbeeld van hoe bewoners, ondernemers, gemeente en woningbouwcorporatie samen de krachten bundelden om een bijzondere winkelstraat weer vooruit te helpen; Amina Hussen van de Krachtvrouwen Oude Westen, een informeel netwerk waarbinnen migrantenvrouwen uit de wijk allerlei activiteiten voor, door en met elkaar ondernemen - en die ik regelmatig met de kinderen van de wijk mocht verwelkomen in de Sint Maria's Gallery (toen ook al binnen een project i.s.m. Museum Rotterdam, namelijk ''Echt West'' in 2013), om maar een greep te doen.

Bekijk de complete collectie hier.

Het is dus in meerdere opzichten bijzonder te noemen dat ik nu ook op een directe manier betrokken ben geraakt bij dit project en mag meedenken (èn doen) over wegen om Echt Rotterdams Erfgoed in te bedden, niet alleen in de stad, maar ook om dat erfgoed van de stad, een begrip dat toch nog vaak met het verleden wordt geassocieerd, in te zetten als een middel om de actuele hedendaagse stedelijke samenleving te benoemen, te beschrijven en te bewaren.

Living history, as we speak, breathe and live.

Voor de wannabe-historicus èn amateur stadsantropoloog maar vooral de storyteller in mij (zie ook mijn Witty Stadverhalen), is dit dan ook een droomproject, omdat ik er al mijn eigen passies en fascinaties met het stadslandschap anno nu in kwijt kan - en vooral, mijn liefde voor Rotterdam: de stad waar ik ooit naar toe kwam om te studeren, waar ik me thuisvoelde en dus bleef; waar ik meerdere keren overwoog te vertrekken, maar dat dan toch nooit deed en dus bleef. Die stad, zogezegd zonder hart, maar waaraan ik mijn hart verloor - en waar ik graag en gestaag verder werk aan al mijn Witty Works, Projects en Art.