vrijdag 1 december 2017

Eerste Studio PuRRR Presenteert! geeft ruim baan aan de autonome kunstenaar annex creatief ondernemer!




Wat een paar maanden eerder is begonnen als een serie informele brainstormsessies met collega kunstenaars, als onderdeel van het Zomerprogramma van partner Schiezicht (wijkonderneming en ontmoetingsplaats in Delfshaven), heeft uiteindelijk geresulteerd in de allereerste expositie van Studio PuRRR:

STUDIO PuRRR PRESENTEERT!
in samenwerking met Schiezicht


GROEPSEXPOSITIE 10 DECEMBER 2017 T/M 18 FEBRUARI 2018
werk van zeven Rotterdamse kunstenaars & creatief ondernemers


Jiske Foppe, Quinten Smith, Irene Siekman, Rio Holländer, Peter van Genderen, Deborah van de Beld en Christy de Witt.

Tekeningen, schilderijen, mixed media, keramiek, (f)luisterpoëzie, audio visuele presentaties, 3D textielkunst en meer. Een multidisciplinaire showcase van zeven Rotterdamse kunstenaars en creatief ondernemers op locatie in de gecombineerde ruimtes van Studio PuRRR en Schiezicht aan de Spangesekade 174-176 (ingang begane grond, geschikt voor minder validen) en de Mathenesserdijk 272B (ingang boven, niet geschikt voor minder validen).

Hierbij ben je van harte uitgenodigd voor de opening op zondag 10 december a.s. om 16.30 uur onder het genot van een drankje en een hapje, verzorgd door Tante Timmie Kookt. De deuren gaan open om 16.00 uur.

We verwelkomen je dan graag!




Stimuleren van kunst en cultuur door samen te werken
De opening van deze expositie, en de expositie zelf, zie ik zelf als de eerste echte aantoonbare bijdrage van Studio PuRRR aan het stimuleren van de kunst en cultuur in Rotterdam West en Delfshaven in het bijzonder, in de lijn van bijvoorbeeld de eerdere Sint Maria's Gallery maar ook Maak Het Mee 010 (in samenwerking met de Cultuurscout Centrum), het Museum van de Wijk (samen met Cretopia Rotterdam). Door actief de samenwerking te zoeken met andere creatieve partijen in het gebied, te kijken naar wat ons samen (ver)bindt en versterkt. Wat zijn de gemeenschappelijke vertrekpunten en doelen? Waar kunnen we ons samen, als kunstenaars/makers, bewoners en/of ondernemers, voor inzetten, van meer zichtbaarheid van de aanwezige kunstenaars en makers in de wijk tot aan het ontwikkelen van het (creatief en sociaal) ondernemerschap an sich.

Autonome kunstenaars èn creatief ondernemers
Dat laatste bleek de bindende factor tussen de zeven deelnemers aan deze tentoonstelling, inclusief ikzelf. Allemaal zijn we autonoom kunstenaar/maker en delen we de intrinsieke motivatie om 'te scheppen', om vanuit onze creativiteit bezig te zijn of die aan te wenden om de wereld mooier te maken, te verrijken met kunst, in de breedste zin des woords. Of dat nou een tekening of een schilderij is, een gedicht of een beeld of een kledingstuk.

Maar, daarnaast zijn we allemaal ook actief als creatief ondernemer en/of als cultureel producent/organisator, waarbij diezelfde intrinsieke motivatie nog steeds een essentiele rol speelt. We werken allemaal aan andere projecten, dan weer in opdracht, dan weer in samenwerking met andere partijen, projecten die voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor een niet onbelangrijk deel van ons inkomen. En allemaal bevinden we ons in een soort permanente spagaat tussen de roep van het vrije kunstenaarschap versus de zakelijke kanten van het weliswaar ook vrije maar toch iets meer dwingende zakelijke ondernemerschap.



Ruim baan voor het (ver)beeldend vermogen!
Omdat dat laatste in de praktijk toch (te) vaak de nodige kostbare tijd opslokt, samen met de rust en ruimte die nodig is om vrij werk te maken, geeft Studio PuRRR met deze expositie ruim baan aan aan het autonome werk van een groep creatief ondernemers, inclusief mezelf. Alle zeven deelnemers laten nu die 'die andere kant', die van de vrije scheppende geest, de ongelimiteerde zeggingskracht van onze verbeelding, van de fantasie - die kant, waarvan we zouden willen dat die vaker en in vrijheid voor zichzelf kon spreken, maar wat nu eenmaal niet altijd vrijelijk kan want: opdrachten, deadlines en andere praktische zaken.

Dus laten deze zeven culturele producenten, evenementenorganisatoren en wat al niet meer vanaf zondag 10 december zien wat zij verder in huis hebben aan (ver)beeldend vermogen en nodigen jullie van harte uit dat in persoon te komen bekijken!

In de (nabije) toekomst zal ik proberen vaker te bloggen over creatief ondernemerschap en hoe dat in de praktijk zoal in zijn werk gaat en vooral ook de vele misverstanden die hierover bestaan. Pin me er even nog niet op vast wanneer precies, want .. opdrachten, deadlines enzo ... ;-)