dinsdag 16 februari 2016

Werken aan een ZorgVrije Wijk - samen met de Zorgvrijstaat Rotterdam West

Op maandag 25 januari woonde ik de nieuwjaarsborrel bij van de Zorgvrijstaat Rotterdam West. Een bijzonder initiatief, voornamelijk actief in, zoals de naam al aangeeft: Rotterdam-West. En een initiatief waar ik inmiddels een bijzondere band mee heb gekregen.

Het was een mooie avond, waarin de mensen achter de Zorgvrijstaat aan het woord kwamen. Dat deden ze op een even integere als inspirerende wijze, waarin zij spraken over niet alleen hun wensen en, als we het zo mogen zeggen, hun ''ambities'' voor dit even innovatie als duurzame sociaal-maatschappelijk initiatief - maar vooral ook hun eigen ontdekkingstocht en leerproces tijdens het samen werken aan en vormgeven van de Zorgvrijstaat. Het was dan ook een drukbezochte avond, en terecht!



Waarom de Zorgvrijstaat, naar mijn bescheiden mening althans, zo'n bijzonder initiatief is? 

Omdat het anders is dan andere. Omdat het uitgaat van de eigen kracht en waarde van mensen zèlf. 

In een tijd waarin zorg en welzijn in de wijken onder grote druk staan als gevolg van bezuinigingen en de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, streeft de Zorgvrijstaat Rotterdam West er naar bewoners te activeren, verbinden en organiseren. Het uiteindelijke doel: een zorgcooperatie van, voor en door bewoners van de wijken in 'West'.
Dat doen ze op een vooral praktische en dus laagdrempelige en voor iedereen makkelijk toegankelijke manier. Door uit te gaan van de gebundelde krachten en gecombineerde inzet van bewoners zelf. Bijvoorbeeld door het organiseren van zogenaamde Aanschuifmaaltijden: zeer betaalbare, voedzame en gezonde maaltijden, gekookt op locatie in buurtkeukens, door bewoners zelf. Prijzen liggen gemiddeld rond de € 3,50 per persoon. Inmiddels is het aanbod in 'West' ook uitgebreid met ontbijtjes en lunches.

Vanuit hun koker komt ook de ''Uitvindersbrigade'' Het Zal Werken! Onder die noemer is er onder meer een rollatorspreekuur en kunnen simpele hulpmiddelen in en rondom het huis worden aangebracht, die mensen die (deels) van (thuis)zorg afhankelijk zijn, toe in staat moeten stellen om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Hiervoor werkt de Zorgvrijstaat samen met woningcooperaties Havensteder, Vestia, Woonbron en Woonstad.

Maar ook schuldenproblematiek staat hoog op de agenda van de Zorgvrijstaat. In de Club Geldzorg werken professionele (vrijwillige) zorg- en hulpverleners, beleidsmakers samen met particulieren en ondernemers die te maken hebben met geldzorgen en schuldenproblematiek. Het doel is om steunstructuren op te zetten voor deze groep, door bestaande hulpbronnen en mogelijkheden zichtbaar en toegankelijk te maken. De aanpak van de Zorgvrijstaat is uniek, omdat zij kijkt naar waar mensen met geldzorgen zelf bij gebaat zijn; en kijkt naar wat en hoe zij zelf kunnen bijdragen naar een oplossing voor hun situatie.

En ze doen nog veel meer. Lees het zelf op de Zorgvrijstaat website of op Facebook.

Met de Zorgvrijstaat werk ik momenteel vooral nauw samen aan diverse projecten op het gebied van geldzorgen en schuldenproblematiek en langer thuis wonen. Die samenwerking is voor mij, naast professioneel, ook persoonlijk. Want, ik ben immers nog steeds officieel dakloos, zij het niet thuisloos; en zeker niet visieloos. En juist daarom past de werkwijze van de Zorgvrijstaat ook zo bij mij: omdat die, zoals ik hierboven zei, uitgaat van de eigen kracht en waarde van mensen. De verbindende kracht van het (informele) netwerk binnen de wijk zelf, bestaande uit en vormgegeven door bewoners zèlf, is daarbij onmisbaar - dat heb ik inmiddels uit eigen ervaring meerdere keren kunnen meemaken.

Daarover, en over het precieze hoe of wat van mijn samenwerking met de Zorgvrijstaat West, zeer binnenkort meer!